Sosyal Bilimler Kulübü
Yaratıcı ve eleştirel düşünme yeteneği…
Felsefe kulübünün öğrencilerde kazandırılmaya çalıştığı beceriler şunlardır:
Amaç: Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak; öğrencilerin Atatürk İlke ve İnkılâplarına, Anayasanın başlangıcında ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak Öğrencilerimizin kendine güven ve sorumluluk duygusunu geliştirmeye, eleştirel düşünebilme ve kendini ifade edebilme yeteneklerini geliştirerek, felsefeye ilgi ve merak uyandırma doğrultusunda gerekli donanımı kazanmalarına katkıda bulunmaktır.
Felsefe kulübünün öğrencilerde kazandırılmaya çalıştığı beceriler şunlardır:
1. Öğrenciler arasında felsefeye ilgi ve merak uyandırmak
2. Özgür, yaratıcı ve eleştirel düşünme yeteneğinin gelişmesine katkıda bulunmak
3. Okuma alışkanlığının geliştirilmesini sağlamak
4. Yazma becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmak
5. Araştırma yöntem ve tekniklerinin gelişmesine katkıda bulunmak
6. Bilimler arasında bağlantı kurmak, sorun tespit etmek ve çözüme dönük düşünmeler gerçekleştirmek
7. İçinde yaşadığı çağı değerlendirebilme becerisi geliştirmek
8. Kendini değerlendirebilme becerisi kazandırmak
9. Farklı görüş ve düşüncelere tölerans gösterebilme becerisi kazandırmak
10. İnsan olmanın gerekleri ile ilgili etik değerleri geliştirmek
11. Ötekini anlamanın önemini kavratmak
12. Grup bilinci oluşturma ve orginazasyon yeteneğini geleştirmek
Faaliyetlerimiz:
- Okuma çalışmaları yapmak
- Felsefe tarihi ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapmak
- Film izleyerek, izledikleri filmi yorumlamak
- Seçilen konularla ilgili projeler yapmak ve sunmak
- Dergi çalışmaları yapmak
- Felsefe olimpiyatlarına hazırlanmak
- Belli bir konuyla ilgili tartışma yapmak
- Kültürel etkinlikleri izlemek ve değerlendirmek
- Yazı yazma çalışmaları yapmak
- Kaynak tarama çalışmaları yapmak.
Bu faaliyetler doğrultusunda elde edilen başarılarımız:
2003 yılında yapılan Türkiye Felsefe Olimpiyatlarında, 12FMA sınıfından Taylan Takan Türkiye 3. sü olmuştur.
2004 yılında yapılan Türkiye Felsefe Olimpiyatlarında, 12TMA sınıfından Tütengül Küçüker Türkiye 30. su olmuştur.
2006 yılında yapılan Türkiye Felsefe Olimpiyatlarında, 12FMA sınıfından Çağlar Yalı Türkiye 4. sü olmuştur.
2007 yılında yapılan Türkiye Felsefe Olimpiyatlarında, 11FMA sınıfından Ceren Sevinç Türkiye 7. si olmuştur.
2011 yılında yapılan Türkiye Felsefe Olimpiyatlarında, 12TMA sınıfından Kaan Avdan Türkiye 40. sı olmuştur.
Sosyoloji alanındaki faaliyetlerimiz:
2012 TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında; Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve İstanbul Avrupa Bölgesindeki tüm ortaöğretim okullarını kapsayan ve 20-22 Mart 2012 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesinde gerçekleştirilen İstanbul Avrupa Bölge Elemesinde, okulumuz 12. sınıf öğrencilerimiz Berkay ÖRMECİ ve Öykü DİKMEN, Öğretmenleri A. Serap SUVAROĞLU’nun danışmanlığında hazırladıkları “Kitle İletişim Araçlarından Bilgisayar, Cep Telefonu ve Televizyonun Ev İçi Kullanımının Aile İçi İlişkilere olan Sözlü ve Bedensel İletişime Etkisi” konulu Sosyoloji Projesi ile bölge 1.si olarak Türkiye finaline katılmaya hak kazanmıştır.
Amaç:
Kulübümüz, birbirinden farklı konuların işlenmiş olduğu fakat her birinin arka planında felsefi bir problem olan uyaranlar üzerinde çalışır. Bu uyaranlar, uzun veya kısa metraj bir film, belgesel, karikatür vb. görsel eserler olduğu gibi; roman, hikaye, şiir, fıkra, makale gibi yazılı eserler hatta gazete haberi veya bir tweet de olabilir. İlgili verinin analiz edilip, arka planındaki felsefi açmazın tespit edilmesi üzerine, başlangıç ve geçiş soruları hazırlanarak hangi kavramlar üzerinde derinleşileceği belirlenir ve böylece felsefi sorun üzerinde tartışmanın önü açılarak kolaylaştırılması sağlanır. Bu şekilde hazırlanmış uyaran katılımcılarla paylaşılır ve düşünme süreci başlar.
Düşünme antrenmanı olarak da adlandırabileceğimiz bu yöntem ile öğrencilerimizin düzenli katılım göstermeleri sonucunda eleştirel, yaratıcı, özenli ve işbirlikçi düşünme becerilerini elde etmeleri ve hayatlarının her alanında aktif olarak kullandıkları birer kazanım haline dönüştürmeleri temel amaçtır.
Amaç: Okulumuz kurulduğu günden bu yana sayısız toplum hizmeti ve SSP çalışmalarına öncülük etmiştir.2021-2022 yılından bu yana da bu çalışmaları kulüp çatısı altında yürütmektedir.Pandemi döneminde de birçok proje üretilmiş ve bu projeler hayata geçirilmiştir.
Toplum hizmeti ve sosyal sorumluluk çalışmalarının amacı, öğrencinin zamanının ve enerjisinin içinde yaşadığı toplumun problemlerinin çözümünde kullanılmasının yanı sıra topluma hizmet uygulamalarının her aşaması titizlikle değerlendirrerek öğrencinin ilerdeki yaşantısına katkı sağlayabilmektir.Topluma hizmet uygulamaları, öğrencilere projeler boyunca elde ettikleri kazanımları düşünmeleri, tecrübelerini ve bilgilerini akranlarıyla paylaşarak içselleştirmeleri konusunda fırsatlar sunmaktadır.Yaşantı yoluyla öğrenmeye güzel bir örnek olan aktif öğrenme ortamında, öğrenciler gerçek kişiler, gerçek kurumlar ve gerçek olaylar ile ilgilenerek, öz güven, yeterlilik, sorumluluk alabilme ve empati gibi bazı duyuşsal kazanımların farkına varırlar. Öğrenciler ilerde ihtiyaç duyacakları, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, etkili iletişim kurabilme takım halinde çalışma ve problem çözme becerilerini geliştirirler.
Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz ve bu yıl da koşullara göre devam edecek bazı projeler şöyledir:
- Yurdumuza Borcumuzdur eğitim etkinlikleri(Hami Okul- Kardeş Okul projelerimiz)
- Gönül Köprüsü( Sosyal yardım amaçlı ülkemizin her yerindeki okulların ihtiyacının karşılandığı projeler)
- “Birlikten Kuvvet Doğuyor” (Yeme – içme standı / onur kurulu ile iş birliği kapsamında tüm sosyal sorumluluk projelerine maddi katkı sağlanan projeler)
- “Sürdürülebilir Yaşam” Nesin Vakfı Sosyal Sorumluluk- Permakültür Projesi “Senin Farkındayım”
- Sosyal Sorumluluk projesi ( Sevimli Dostlarımız için Mama Topluyoruz. / Ben okudum sen de okur musun? Kitap toplama projesi)
- LÖSEV Dilek Ağacı- LÖSEV İçin Basketbol Oynuyoruz
- Umut Işığı Projesi
- BUPAWS Projesi ( Hayat Hayvanları ve Doğa Koruma Derneği bünyesinde faaliyet gösteren hayvan barınağındaki hayvan bakımları)
- SMA’lı Çocuklara Yardım Projeleri
- TEMA Fidan Dikimi ve MEF Hatıra Ormanı Projelerimiz
- Gülmek İyileştirir Derneği Mutlu Masallar Projesi
- MEFDET( MEF Deniz Elçileri Topluluğu/ Doğa ve Sürdürülebilir Yaşam Projeleri/ Kıyı Temizliği)
- Topraksız Tarım ve Çevre Konulu Projelerimiz
Amaç: Çevre Kulübü’nün amacı öğrencilerimizin çevre konusundaki farkındalıklarının ve çevreye karşı sorumluluk duygularının artmasını sağlamaktır.
Bu amacımız doğrultusunda topraksız tarım etkinliklerini okul bahçesinde geliştirmek ve tanıtımını sağlamak, atık dönüştürme konusunda farkındalık kazanmak da etkinliklerimiz arasındadır.
Ayrıca sene boyunca çevre konulu proje çalışmaları hazırlamak ve bu projeler ile ulusal ve uluslararası yarışmalara katılım sağlamak da amaçlarımız içinde yer almaktadır.
Geçmiş, bugün ve gelecek algısında tarih bilinci kazandırmak…
Amaç:
Atatürk inkılâp ve ilkelerine ve Anayasa’da ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk milletinin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasa’nın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış hâline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek,
Beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan, yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek,
İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek, gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak,
Böylece, bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak; öte yandan millî birlik ve bütünlük içinde iktisadî, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçkin bir ortağı yapmaktır.
Tarih kulübünün öğrencilerde kazandırılmaya çalıştığı beceriler şunlardır:
Atatürk ilke ve inkılaplarının, Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesindeki yerini kavratarak öğrencilerin laik, demokratik, ulusal ve çağdaş değerleri yaşatmaya istekli olmasını sağlamak,
Geçmiş, bugün ve gelecek algısında tarih bilinci kazandırmak,
Türk tarihini ve Türk kültürünü oluşturan temel öge ve süreçleri kavratarak öğrencilerin kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesinde sorumluluk almalarını sağlamak,
Millî kimliğin oluşumunu, bu kimliği oluşturan unsurları ve millî kimliğin korunması gerekliliğini kavratmak,
Geçmiş ve bugün arasında bağlantı kurarak millî birlik ve beraberliğin önemini kavratmak,
Tarih boyunca kurulmuş uygarlıklar ve yaşayan milletler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak,
Türk milletinin dünya kültür ve uygarlığının gelişmesindeki yerini ve insanlığa hizmetlerini kavratmak,
Öğrencilerin kendilerini kuşatan kültür dünyaları hakkında meraklarını gidermek,
Tarihin sadece siyasi değil, ekonomik, sosyal ve kültürel alanları kapsadığını fark ettirerek hayatın içinden insanların da tarihin öznesi olduğu bilincini kazandırmak,
Tarih alanında araştırma yaparken tarih biliminin yöntem ve tekniklerini, tarih bilimine ait kavramları ve tarihçi becerilerini doğru kullanmalarını sağlamak,
Öğrencilerin farklı dönem, mekân ve kişilere ait toplumlar arası siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik etkileşimi analiz ederek bu etkileşimin günümüze yansımaları hakkında çıkarımlarda bulunmalarını sağlamak,
Barış, hoşgörü, karşılıklı anlayış, demokrasi ve insan hakları gibi temel değerlerin önemini kavratarak bunların korunması ve geliştirilmesi konusunda duyarlı olmalarını sağlamak,
Kendi kültür değerlerine bağlı kalarak farklı kültürlerle etkileşimde bulunabilmelerini sağlamak,
Kültür ve uygarlığın somut olan ya da olmayan mirası üzerinde tarih araştırmaları yaparak çalışkanlık, bilimsellik, sanatseverlik ve estetik değerleri kazandırmak,
Öğrencilere, tarihsel anlatıları yazılı ve sözlü ifade ederken Türk dilini doğru ve etkili kullanma becerisi kazandırmaktır.
Faaliyetlerimiz:
- Okuma çalışmaları yapmak
- Metotlu ve sistematik veri toplama çalışması yapmak
- Arşiv incelemesi yapmak
- Mekan gezileri ile toplanan verileri karşılaştırmak
- Özgün konular bularak bu konularla ilgili proje çalışmaları yapmak ve sunmak
Coğrafyaya ve bilimsel düşünceye ilgi ve merak uyandırmak…
Amaç: Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak; öğrencilerin Atatürk İlke ve İnkılâplarına, Anayasanın başlangıcında ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak Öğrencilerimizin kendine güven ve sorumluluk duygusunu geliştirmeye, eleştirel düşünebilme ve kendini ifade edebilme yeteneklerini geliştirerek, coğrafyaya ve bilimsel düşünceye ilgi ve merak uyandırma doğrultusunda gerekli donanımı kazanmalarına katkıda bulunmaktır.
Coğrafya kulübünün öğrencilerde kazandırılmaya çalıştığı beceriler şunlardır:
Öğrenciler arasında coğrafya dersine ilgi ve merak uyandırmak; yaşadığı topraklara ve Dünya’ya saygılı bireyler yetiştirmek.
Özgür, yaratıcı ve eleştirel düşünme yeteneğinin gelişmesine katkıda bulunmak
Okuma alışkanlığının geliştirilmesini sağlamak
Yazma becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmak
Araştırma yöntem ve tekniklerinin gelişmesine katkıda bulunmak
Bilimler arasında bağlantı kurmak, sorun tespit etmek ve çözüme dönük düşünmeler gerçekleştirmek
Yaşadığı yeri ve çevresindeki özellikleri, diğer mekanlara göre farklılığını değerlendirebilme becerisi geliştirmek
Mekansal farklılıkları ayırdedebilmeyi sağlamak
Kendini değerlendirebilme becerisi kazandırmak
Farklı görüş ve düşüncelere tölerans gösterebilme becerisi kazandırmak
Çevre bilinci kazandırmak ve çevreye saygı kültürünü edindirmek, ve bunun bir miras olarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak
Faaliyetlerimiz:
- Okuma çalışmaları yapmak
- Geziler düzenlemek
- Seçilen konularla ilgili projeler yapmak ve sunmak
- Belli bir konuyla ilgili tartışma yapmak
- Çevremizde ve Dünya’da oluşan doğa olaylarını izlemek ve değerlendirmek
- Yazı yazma çalışmaları yapmak
- Kaynak tarama çalışmaları yapmak.
MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve MEF Okulları İş birliği ile Sokak Klinikleri Programı (“Street LawClinics Program”) Projesi
Sokak klinikleri, toplumdaki belirli kesimlere (okul, sivil toplum kuruluşları, dernekler.. vb.), halihazırda hukuk öğrenimi gören öğrenciler (“hukuk öğrencileri”) tarafından interaktif eğitim yöntemleri kullanılarak genel hukuk bilgileri verilmesidir. Yurtdışında, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde değişik örneklerine rastlanan bu faaliyet kapsamında, iki ayrı hususta sonuç alınması sağlanmaktadır: Hukuk öğrencilerinin interaktif bir şekilde öğrenim faaliyetine katılması ve yaparak öğrenmesi, hedef toplum kesiminin temel hukuk bilgileri alması ve bilinçlenmesi. Planladığımız proje kapsamında, MEF Okullarındaki öğrencilere “lise öğrencileri” hukuki bilgi aktarımı yapılması planlanmaktadır.
Proje kapsamında verilmesi planlanan hukuk bilgileri, insan hakları / temel haklar, demokratik haklar, hukukta uyuşmazlık çözüm yöntemleri, avukata başvurma, medeni hukuk ve ceza hukuku, iş hukuku, aile hukuku, tüketici hukuku gibi alanlara ilişkin olup, toplumdaki bireylerin günlük hayatlarında karşılaşacakları hukuki problemlere dair bilinç oluşturmayı hedeflemektedir. Bu anlamda verilen bilgiler bir nevi “ilk yardım paketi” mahiyeti taşır. Öyle ki bilgi alan kişiler (lise öğrencileri)öğrendikleri sayesinde problemle karşılaştıklarında çoğunlukla ilk müdahaleyi yapabilirler, sıcak olay anında daha sonra gerekli olabilecek bilgi ve belgeleri toplamak noktasında daha bilinçli olurlar, ne var ki problemin derinlemesine çözümü için profesyonel destek alınması zorunlu olabilir. Tekrar vurgulanmak gerekirse maksat sıcak hukuki olay anının şok etkisinin giderilmesidir.
Social Sciences Club
To think creatively, critically and scientifically…
The skills that the Philosophy Club tries to develop in students are as follows:
Objective: In accordance with the general aims and basic principles of Turkish National Education; to contribute to the development of our students’ self-confidence and sense of responsibility, to develop their ability to think critically and express themselves, to contribute to the acquisition of the necessary equipment in the direction of arousing interest and curiosity in philosophy.
The skills that the Philosophy Club tries to develop in students are as follows:
- To arouse interest and curiosity in philosophy among students
- To contribute to the development of free, creative and critical thinking skills
- To ensure the development of reading habits
- To contribute to the development of writing skills
- To contribute to the development of research methods and techniques
- To establish connections between sciences, to identify problems and to realise solution-oriented thoughts
- To develop the ability to evaluate the age in which he/she lives
- To gain the ability to self-evaluate
- To gain the ability to tolerate different views and opinions
- To develop ethical values related to the requirements of being human
- To realise the importance of understanding the other
- To develop group awareness and organisation skills
Our activities:
- Reading activities
- To provide information about the history of philosophy
- Watching a film and interpreting the film they watched
- To make and present projects related to the selected topics
- To make journal studies
- Preparing for the Philosophy Olympiads
- Making a discussion on a specific topic
- Monitoring and evaluating cultural activities
- To do writing exercises
- To carry out source scanning studies.
Our achievements in line with these activities:
In the 2003 Philosophy Olympics in Turkey, Taylan Takan from the 12FMA class came 3rd in Turkey.
In the 2004 Philosophy Olympiad in Turkey, Tütengül Küçüker from the 12TMA class came 30th in Turkey.
In the 2006 Philosophy Olympiad in Turkey, Çağlar Yalı from the 12FMA class came 4th in Turkey.
In the 2007 Philosophy Olympiad in Turkey, Ceren Sevinç from 11FMA class ranked 7th in Turkey.
In the 2011 Philosophy Olympiad in Turkey, Kaan Avdan from 12TMA class ranked 40th in Turkey.
Our activities in the field of sociology:
Our 12th grade students Berkay ÖRMECİ and Öykü DİKMEN, under the supervision of their teacher A. Serap SUVAROĞLU, won the 1st place in the region with their Sociology Project on “The Effect of Domestic Use of Computer, Mobile Phone and Television from Mass Media on Verbal and Physical Communication in Family Relations”.
Objective
Our club works on stimuli in which different topics are covered but each of them has a philosophical problem in the background. These stimuli can be visual works such as a long or short film, documentary, cartoon, etc., or written works such as a novel, story, poem, joke, article, or even a newspaper article or a tweet. After the relevant data is analysed and the philosophical dilemma in the background is identified, initial and transition questions are prepared to determine which concepts will be deepened on, thus facilitating the discussion on the philosophical problem. The stimulus prepared in this way is shared with the participants and the thinking process begins.
The main aim of this method, which we can also call thinking training, is for our students to acquire critical, creative, attentive and collaborative thinking skills as a result of their regular participation and to transform them into acquisitions that they actively use in all areas of their lives.
Objective: Our school has pioneered countless community service and SSP activities since its establishment. Since 2021-2022, it has been carrying out these activities under the roof of the club. During the pandemic period, many projects were produced and these projects were implemented.
The aim of community service and social responsibility studies is to use the student’s time and energy to solve the problems of the society in which he / she lives, as well as to contribute to the student’s future life by carefully evaluating every stage of community service practices. Community service practices provide opportunities for students to think about the gains they have achieved during the projects and to internalise their experiences and knowledge by sharing them with their peers. In an active learning environment, which is a good example of learning through experience, students become aware of some affective gains such as self-confidence, competence, responsibility and empathy by dealing with real people, real institutions and real events. Students develop creative thinking, critical thinking, effective communication, teamwork and problem solving skills that they will need in the future.
Some of the projects we have realised so far and will continue this year according to the conditions are as follows:
Our Debt to Our Country educational activities (Hami School – Sister School projects)
Gönül Köprüsü (Projects that meet the needs of schools all over our country for social aid purposes)
“Strength Comes from Unity” (Food and beverage stand / financial contribution to all social responsibility projects within the scope of cooperation with the honour board)
“Sustainable Life” Nesin Foundation Social Responsibility – Permaculture Project “I’m Aware of You”
Social Responsibility project (We collect food for our cute friends / I read, will you read? Book collection project)
LÖSEV Wish Tree – We Play Basketball for LÖSEV
Light of Hope Project
BUPAWS Project (Animal care in the animal shelter operating within the Association for the Protection of Life Animals and Nature)
Aid Projects for Children with SMA
TEMA Sapling Planting and MEF Memorial Forest Projects
Laughing Heals Association Happy Tales Project
MEFDET (MEF Sea Ambassadors Community / Nature and Sustainable Life Projects / Coastal Cleaning)
Hydroponic Agriculture and Environmental Projects
Objective: The aim of the Environment Club is to increase our students’ awareness of the environment and their sense of responsibility towards the environment.
In line with this aim, our activities include developing and promoting soilless agriculture activities in the school garden and raising awareness about waste recycling.
In addition, our aim is to prepare environmental projects throughout the year and to participate in national and international competitions with these projects.
To gain historical awareness in the perception of past, present and future…
Objective:
To raise citizens who are loyal to Atatürk’s revolutions and principles and Atatürk’s nationalism as expressed in the Constitution; who adopt, protect and develop the national, moral, humanitarian, spiritual and cultural values of the Turkish nation; who love their family, homeland and nation and always strive to glorify them; who know their duties and responsibilities towards the Republic of Turkey, which is a democratic, secular and social state of law based on human rights and the fundamental principles at the beginning of the Constitution, and who have made them into behaviour,
To educate students as constructive, creative and productive individuals who have a balanced and healthily developed personality and character in terms of body, mind, morals, spirit and emotions, who have the power of free and scientific thinking, who have a broad world view, who respect human rights, who value personality and enterprise, who feel responsibility towards society,
To prepare them for life by developing their interests, talents and abilities, by providing them with the necessary knowledge, skills, behaviours and the habit of working together, and to ensure that they have a profession that will make them happy and contribute to the happiness of society,
Thus, on the one hand, to increase the welfare and happiness of Turkish citizens and Turkish society; on the other hand, to support and accelerate economic, social and cultural development within national unity and integrity, and finally to make the Turkish nation a constructive, creative and distinguished partner of contemporary civilisation.
The skills that the History Club tries to help students acquire are as follows:
To ensure that students are willing to keep secular, democratic, national and contemporary values alive by comprehending the place of Atatürk’s principles and reforms in the political, social, cultural and economic development of the Republic of Turkey,
To gain awareness of history in the past, present and future perception,
To ensure that students take responsibility for the protection and development of cultural heritage by comprehending the basic elements and processes that make up Turkish history and Turkish culture,
To comprehend the formation of national identity, the elements that make up this identity and the necessity of protecting national identity,
To comprehend the importance of national unity and solidarity by establishing a connection between past and present,
To ensure that they have knowledge about the civilisations and living nations established throughout history,
To comprehend the place of the Turkish nation in the development of world culture and civilisation and its services to humanity,
To satisfy students’ curiosity about the cultural worlds surrounding them,
To make students realise that history covers not only political, but also economic, social and cultural fields and to make them aware that people in life are also the subjects of history,
To enable them to use the methods and techniques of historical science, concepts of historical science and historian skills correctly while doing research in the field of history,
To enable students to analyse the political, social, cultural and economic interaction between societies belonging to different periods, places and people and to make inferences about the reflections of this interaction to the present day,
To make them realise the importance of fundamental values such as peace, tolerance, mutual understanding, democracy and human rights and to ensure that they are sensitive to their protection and development,
To ensure that they can interact with different cultures by adhering to their own cultural values,
To gain diligence, scientific, artistic and aesthetic values by making historical researches on the tangible or intangible heritage of culture and civilisation,
To provide students with the ability to use Turkish language correctly and effectively while expressing historical narratives in writing and orally.
Our activities
Doing reading studies
Methodical and systematic data collection work
Conducting archive review
To compare the data collected through site visits
Finding original topics, making and presenting project studies on these topics
To arouse interest and curiosity in geography and scientific thinking…
Objective: In accordance with the general aims and basic principles of Turkish National Education; to contribute to the development of our students’ self-confidence and sense of responsibility, to develop their ability to think critically and express themselves, to contribute to the acquisition of the necessary equipment in the direction of arousing interest and curiosity in geography and scientific thinking.
The skills that the Geography Club tries to gain in students are as follows:
To arouse interest and curiosity in geography among students; to raise individuals who respect the land and the world they live in.
To contribute to the development of free, creative and critical thinking skills
To ensure the development of reading habits
To contribute to the development of writing skills
To contribute to the development of research methods and techniques
To establish a connection between sciences, to identify problems and to realise solution-oriented thoughts
To develop the ability to evaluate the place where he lives and its surrounding features and its difference compared to other places
To be able to distinguish spatial differences
To gain the ability to self-assessment
To gain the ability to tolerate different views and opinions
To raise environmental awareness and respect for the environment, and to ensure that this is passed on to future generations as a heritage
Our activities
Reading activities
Organising trips
To make and present projects related to the selected topics
Making a discussion on a specific topic
To observe and evaluate the natural phenomena occurring in our environment and in the world
To do writing exercises
To make source scanning studies.
Street Law Clinics Programme (“Street LawClinics Programme”) Project in cooperation with MEF University Faculty of Law and MEF Schools
Street clinics are the provision of general legal information to certain segments of society (schools, non-governmental organisations, associations, etc.) by students currently studying law (“law students”) using interactive educational methods. Within the scope of this activity, which has various examples abroad, especially in the United States of America, two different results are achieved: Law students participating in an interactive learning activity and learning by doing, and the target society receiving basic legal information and raising awareness. Within the scope of the project we are planning, it is planned to provide legal information to “high school students” at MEF Schools.
The legal information planned to be given within the scope of the project is related to areas such as human rights / fundamental rights, democratic rights, dispute resolution methods in law, applying to a lawyer, civil law and criminal law, labour law, family law, consumer law, and aims to raise awareness about the legal problems that individuals in society will encounter in their daily lives. In this sense, the information provided is a kind of “first aid package”. In fact, thanks to what they have learnt, the recipients of the information (high school students) can often make the first intervention when they encounter a problem, they will be more conscious about collecting information and documents that may be necessary later in the event of a hot incident, however, it may be necessary to seek professional support for the in-depth solution of the problem. Again, it should be emphasised that the aim is to remove the shock effect of the hot legal incident.