MEF Lisesi (Ulus)

Fen Bilimleri Kulübü

”İnsanların hayatına faaliyetine hakim olan kuvvet; yaratma ve icat kabiliyetidir…”

M. Kemal ATATÜRK

Amaç: Fen Kulüpleri bilimsel ve teknolojik bakımdan, büyük keşiflerin yapıldığı ve pek çok yeni buluşun hayata geçirildiği süreçte öğrencilerimizi bilinçlendirmek, onlara farklı bakış açıları ve bilimsel çalışmaların temellerini kazandırmak için kurulmuştur. Bu süreçte öğrencilerimizin bilime duydukları ilgiyi uyandırmayı, öğrencileri bir üst öğretim kurumuna hazırlamayı ve onları toplumda bilimsel okur- yazar düzeyine ulaştırmayı amaçlıyoruz.

Kulüplerin Hedefleri

Bu kulüpte yer alan öğrencilerin,

• Bilimsel bakış açılarını geliştirmek,
  • Problem çözme konusunda becerilerini artırmak,
  • Bilimin yaşamlarındaki hizmetleri ve katkılarının farkına varmasını sağlamak,
  • Sağlıklı rekabet ruhunu ve tutumunu geliştirmek,
  • Özgüven, bağımsızlık ve el emeğini sevme alışkanlığını kazanmasına yardımcı olmak,
  • Yapıcı, keşfedici ve yaratıcı yönlerini geliştirmek,
  • Zamanın değerini anlamalarını sağlamak ve saatlerini doğru kullanmalarına yardımcı olmak,
  • Bilimin çeşitli alanlardaki en son buluşlarına ve keşiflerine ilgi duymalarını ve büyük bilim adamlarının yaşam tarihini ve katkılarını tanıtmak,
  • Farklı bilim dallarıyla ilgili bilgilerinin pratik uygulamalarında, meraklıları ve katılımı geliştirmek,
  • Çevresiyle ilgili bilimsel gerçeklere ve olaylara ilgi duymalarını sağlamak,
  • Bilimsel problem çözme yöntemi eğitimi geliştirmek,
  • Bilimsel tutumu aşılamak ve bilimsel yöntem eğitimi için fırsatlar sağlamak,
  • Bilimsel hobilere ilgi geliştirmek,
  • Bireysel ve grup etkinliklerini teşvik etmek,
  • Öğrenme sürecinde aktif katılım ve inisiyatif almalarını sağlamak,
  • Psikomotor becerilerinin gelişimini sağlamak hedeflenmiştir.

Fen Bilimleri Proje Kulüplerinin Etkinlikleri

• Güncel olan bilimsel konuları araştırmak.
  • Kaynak tarama çalışmaları yapmak.
  • Fen deneyleri yapmak.
  • Fen projeleri hazırlamak ve yayımlamak.
  • Seçilen konularla ilgili projeler yapmak ve sunmak.
  • Kültürel etkinlikleri izlemek ve değerlendirmek.
  • Bilim tarihi ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapmak
  • ’’Bunları biliyor musunuz?’’ köşesiyle öğrencilerde ilgi ve merak uyandıracak bilgileri toplamak.
  • Bilimsel dergi ve yayınları takip etmek.

“Yükselmiş ilerlemiş medeni bir millet olarak medeniyet düzeyinin üzerinde yaşayacağız. Bu hayat ancak ilim ve fenle olur. İlim ve fen için kayıt ve şart yoktur.”

Geçmiş Yıllardaki Çalışmalarımız ve Katıldığımız Yarışmalardan Kareler;

“Bir millet savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla mümkündür.”

Geçmiş Yıllardaki Çalışmalarımız ve Katıldığımız Yarışmalardan Kareler;

“Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.”

Sciences

“The force that dominates the activity of human life is the ability to create and invent…”

M. Kemal ATATÜRK

Objective: Science Clubs have been established to raise awareness of our students in the process in which great discoveries are made and many new inventions are realised in scientific and technological terms, to give them different perspectives and the basics of scientific studies. In this process, we aim to arouse our students’ interest in science, to prepare them for higher education institutions and to raise them to the level of scientific literacy in society.

Goals of the Clubs

The students in this club,

To develop scientific perspectives,

To increase their skills in problem solving,

To make them realise the services and contributions of science in their lives,

To develop a healthy competitive spirit and attitude,

To help them gain self-confidence, independence and the habit of loving manual labour,

To develop constructive, exploratory and creative aspects,

To make them understand the value of time and to help them use their watches correctly,

To develop an interest in the latest discoveries and discoveries in various fields of science and to introduce the life history and contributions of great scientists,

To develop enthusiasm and involvement in the practical application of their knowledge of different branches of science,

To make them interested in scientific facts and events related to their environment,

To develop scientific problem solving method training,

To instil a scientific attitude and provide opportunities for training in the scientific method,

Develop an interest in scientific hobbies,

Encouraging individual and group activities,

To ensure that they take active participation and initiative in the learning process,

It is aimed to ensure the development of psychomotor skills.

Activities of Science Project Clubs

To research current scientific issues.

To make source scanning studies.

Conducting science experiments.

To prepare and publish science projects.

To make and present projects on selected topics.

To monitor and evaluate cultural events.

To provide information about the history of science

Collecting information that will arouse interest and curiosity in students with the “Do you know these?” corner.

To follow scientific journals and publications.

“As a civilised nation, we will live above the level of civilisation. This life can only be achieved through science and science. There are no conditions for science and science.”

Our work in the past years and the competitions we participated in;

“No matter how brilliant victories a nation achieves on the battlefields, it is only possible for those victories to yield lasting results with the army of wisdom.”

Our work in the past years and the competitions we participated in;

“Societies that want to live comfortably without working, tiring and producing are doomed to lose first their dignity, then their freedom, and then their independence and future.”