MEF Okulları, bilişim teknolojilerini kullanmayı bir yaşam biçimi haline getiren, çağdaş dünyanın etkin birer üyesi olan dijital vatandaşlar yetiştirmeyi amaçlar. Bilişim ve teknoloji eğitimi okulumuzda ders, eğitsel etkinlik ve kulüp çalışmaları ile yürütülür. Bilişim ve teknoloji eğitiminde öğrencilerimiz, temel bilişim teknolojileri becerilerini kazanmalarının yanında yeni fikirler ve çözümler yaratmaya, bunları denemeye, yeni ürünler üretmeye, bu ürünlerle ve süreç ile ilgili raporlar ve analizler oluşturmaya yönelik çalışmalar yapılır.
Yapay Zeka Teknolojileri
MEF öğrencilerinin dijital dönüşümün merkezinde yer alan yapay zeka teknolojilerine dair bilgi ve beceri düzeylerini artırmak amacıyla kapsamlı çalışmalar yürütülür. Bu kapsamda oluşturulan çalışma grupları tarafından geliştirilen yapay zeka politikaları, okullarımızda uygulanan tüm eğitim süreçlerine entegre edilmiştir. Okullarımızda, farklı derslerde ve seviyelerde 60’ın üzerinde yapay zeka destekli uygulama kullanılmakta olup, bu uygulamaların etkinliği ve öğrenci deneyimi sürekli olarak denetlenir. Aynı zamanda öğrencilerimiz, yapay zekanın nasıl çalıştığını ve toplum üzerindeki potansiyel etkilerini anlayabilmeleri, bu teknolojiyi öğrenim süreçlerinde ve seçecekleri kariyerlerinde sorumlu bir şekilde kullanmalarını sağlayacak yetkinliklerle donatılır. Dijital vatandaşlık derslerimize yapay zeka konusu da entegre edilmiş olup, öğrencilerimizi yapay zekanın sorumlu kullanımı hakkında en güncel bilgi ve iyi uygulamalarla destekleriz.
MEF Okulları Teknoloji ve İnovasyon Merkezi (MEF Tech)
MEF Tech, bilişim teknolojileri dersleri, etkinlikleri ve kulüp çalışmalarının yürütüldüğü, son teknoloji teknik donanımlara sahip bir merkezdir. Bu merkez; Makerspace (yaratım atölyeleri), Mac laboratuvarı, kodlama istasyonu, Lego robotik istasyonu, çizgi takip ve sumo robotların bulunduğu robotik istasyonu, Green Box mini stüdyo ve kütüphaneden oluşur.
Makerspace
MEF öğrencileri, Maker ruhunu benimseyerek Makerspace alanında çeşitli projeler üretirler. Öğrenciler, sıfırdan tasarladıkları objeleri 3 boyutlu yazıcılarda somut hale getirir, Arduino, LittleBits ve benzeri elektronik devrelerle interaktif aletler ve robotlar yapar. Raspberry Pi ile küçük bilgisayarlar tasarlayıp programlama becerilerini geliştirirler. Model drone veya uçak gibi araçlar tasarlamak için elektronik devreler ve motorlar kullanarak projeler üretirler. Elektronik devreler, lehim makineleri ve diğer bileşenlerle kendi elektronik projelerini tasarlarken lazer kesicilerle plastik ve tahtadan objeler oluştururlar. Ayrıca el aletleri kullanarak el becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirirler.
Kodlama İstasyonu
Kodlama istasyonunda, öğrenciler algoritma mantığını kavrar ve çeşitli kodlama programlarıyla tanışırlar. Kodlama teknikleri öğretilirken öğrenciler kodlarına hareket, ses ve görüntü ekleyerek eğlenceli uygulamalar geliştirirler. Bu sayede algoritmik düşünme becerilerini geliştirirler.
Lego Robotik İstasyonu
Lego Robotik İstasyonu, robotiğe yeni başlayanlar için ideal bir alandır. Öğrenciler, robotların montajını ve yazılımını öğrenir, Scratch gibi programlarla legoları programlarlar. Bu çalışmalar, çocukların motor becerilerinin ve algoritmik düşünme yeteneklerinin erken yaşta gelişmesine katkı sağlar.
Robotik İstasyonu
Robotik İstasyonu’nda öğrenciler, engellere veya sese duyarlı, çizgi izleyen ya da farklı görevler ve amaçlar doğrultusunda çalışan robotlar tasarlar. Bu alanda, robotların çalışma algoritmasını oluşturur, mekanik ve elektronik tasarımlarını yapar, yazılımlarını kodlar ve sensörleri seçerler. Adım adım robot yapımını öğrenerek kendi projelerini hayata geçirirler.
Green Box Mini Stüdyo
Green Box teknolojisi, chroma key (kilit renk) yöntemiyle iki farklı görüntüyü birleştirmek için kullanılır. Film, reklam ve animasyon sektörlerinde yaygın olan bu teknolojiyle öğrenci ve öğretmenler, farklı görüntüleri birleştirerek projeler üretirler. Bu sayede görsel efektler yaratma deneyimi kazanırlar.