Ana-Babalar Okulda

Eşgüdümlü Sunumlar | 20.40-21.20

Özlem ÇURAKİ OYMA

Link: meet.google.com/tph-gmsi-giw

Bazen çocuklarımızın aniden sorduğu bir soru ile  “Cinselliği nasıl anlatmalıyız?” sorusunu  düşünmeye başlarız.  Konu cinsellik olduğunda anne babaların bu sorulara  doğru yanıt verebilmesi için  doğruları bilmesi oldukça önemli. Bu atölyede “Çocuklarla cinsellik konuşulmalı mı? Nasıl  konuşulmalı?  Çocuklara neyi, ne kadar anlatmalı? Hangi yaşa, ne kadar bilgi verilmeli?” sorularına yanıt arayacağız ve çocukların yaş düzeylerine uygun  bilgi aktarımını nasıl yapacağımızı paylaşacağız.

Sunum Düzeyi : Anaokulu  – 4. Sınıf

Sunum Süresi : 30 dk.

Merve DAVAS

Saat :20.40-21:20

Link: meet.google.com/bti-zuug-bgc

Derler ki kuşlar uçar, balıklar yüzer; çocuklar oyun oynar. İşte bu kadar doğaldır çocuklar için oyun… Çocukların ilk ana dilleri oyundur. Peki ama çocuklar oyunlarıyla kendilerini nasıl ifade ederler? Çocuklar için oyuncakların özel bir anlamı var mıdır? Çocuklar hangi oyuncaklar ile oynamalı ya da oynamamalıdır? Hangi yaş grubu tablette ne tür oyunları, ne kadar süre oynayabilir?

Biz yetişkinler oyun oynar mıyız? Oyun oynamayı biraz da çocuklukta bırakmış olan ebeveynler olarak çocuklarımızın oyunlarına nasıl dahil olabiliriz? Çocuklar ile olan ilişkimizi oyunlar aracılığı ile güçlendirebilir miyiz?

Bu atölyede “çocukluğun varolmayan ülkesi” oyuna doğru bir yolculuk yapacağız.

Sunum Düzeyi: Anaokulu-İlkokul

Sunum Süresi: 30 dk.

Öykü YAVUZER

Link: meet.google.com/cpt-zjgn-amr

Anne ve babaların çocuklarını yetiştirirken uzun vadeli hedefi, çocuklarının özgüveni yüksek, kendisini yönetebilen, sorumluluk sahibi ve mutlu bireyler olmalarıdır. Ergenlik dönemindeki çocuk ve gençlerin görevlerini yerine getirme ve kendilerini organize etme konusunda çoğu zaman zorlandıkları bir gerçektir. Sorumluluk bilincinin gelişmemesi hem aile içi ilişkileri hem de çocuğun okul başarısını olumsuz etkileyebilmektedir. Peki, ebeveynler olarak çocuklarımızı sorumluluklarını yerine getirme ve öz denetim süreçleri konusunda nasıl desteklemeli ve yönlendirmeliyiz?

Sunumda ergenlik dönemindeki çocuk ve gençlerin sorumluluk becerilerini geliştirmelerine  yönelik yaklaşımları paylaşacağız.

Sunum düzeyi: Ortaokul-Lise

Süre: 30 dk

Ece GÜLER

Link: meet.google.com/uej-pdec-hko

Meditasyon, Latince meditatio kelimesinden türetilmiş, sözcük anlamıyla birçok Batı dilinde “derin düşünme” anlamına gelmekte olan bir terim olup sözlüklerde, “kişinin iç huzuru, sükûnet, değişik şuur halleri elde etmesine ve öz varlığına ulaşmasına olanak veren, zihnini denetleme teknikleri ve deneyimlerine verilen ad” olarak tanımlanır.

Günlük yaşantımız içerisinde yoğunluğumuz, stresli yaşantılarımız, keyif aldığımız anlar birbiri ardına sürüp gidiyor. Bu zamanların bazılarında alışkanlıklardan yola çıkarak adımlarımızı otomatikleştirilmiş şekilde atabiliyoruz. “Şu anda” bulunma ihtiyacımız maalesef karşılanmıyor. İşte bu noktada farkındalık devreye giriyor. Çünkü insan şu anda her ne yapıyorsa, dikkatini tümüyle ona verdiğinde mutlu oluyor. Meditasyon tam da şu ana ve buraya varmanın en kolay yollarından biri.

Bu atölyede meditasyon yapmaya başlamak isteyen ya da meditasyonu merak eden velilerimiz için yönlendirilmiş bir senaryo ile uygulama yapıyor olacağız.

Sunum Düzeyi : Tüm Düzeyler

Süre: 30 Dk

Gizem AYGEN

Link: meet.google.com/cfq-kmys-jym

Ergenlik dönemi, fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal birçok değişim ve gelişimi içeren, çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Ergen  anne-babalarının en çok zorlandıkları konulardan biri de çocuklarıyla etkili iletişim (ergenin dili) kurmaktır. Ergenliğin tanımı, ergenlerin beyin gelişimi ve bu süreçte onların gelişimine katkı sağlayacak aile tutumlarını paylaşacağımız sunumumuza bekliyoruz.

Sunum düzeyi:Ortaokul – Lise

Süre: 30. Dk

Burcu KARA

Link: meet.google.com/ecq-kwys-dyd

Yaşam içerisinde sayısız duygu ve düşünceye ev sahipliği yapan zihnin çalışma prensipleri ve günlük yaşam olaylarının yorumlanma süreçlerine dair bir farkındalık çalışması: William Shakespeare’in de ifade ettiği gibi, ‘Düşüncelerin neyse hayatın da odur, hayatın gidişini değiştirmek istiyorsan düşüncelerini değiştir.’

Anne-baba olma süreci öncesinde, çocukluk, ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde zihnimizi sarıp sarmalayan toplumsal öğrenmelerimizi, kendi anne-babamıza yönelik algılarımızı ve bu deneyimlerin ‘bugün’ü yaşama halimizi şekillendirdiği gerçeğinden hareketle; kendi çocukluk, gençlik yaşantımızda baskın olan iç sesleri keşfedebilmek, davranışlarımızı oluşturan düşünceleri fark edebilmek için buluşacak ve bunların ebeveynlik tutumlarımızı nasıl etkilediğini paylaşacağız.

Sunum Düzeyi : Genel

Sunum Süresi : 30.dk

Gülfidan KEMENT NİKBAY

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı

Link: meet.google.com/mbg-mgie-mjf

Pandemi sürecinde, yoğun koşuşturmalar ve telaş  içinde yaşadığımız endişeleri fark edebiliyor muyuz, çocuklarımıza  bu duygularımızı  hangi yoğunlukta transfer ediyoruz? Endişe ve telaşın yoğun yaşandığı şu günlerde çocuklarımızı nasıl destekleyebiliriz  ve bu durumu dert olmaktan nasıl çıkarabiliriz? Çocuklarımızın başarılı olmasını isterken onları birey olarak  kabul edebiliyor muyuz?

Bu sunumda kaygı ve korkularla var olma çabası ile bu duygularla barışık, kabul edici duyguları nasıl geliştirebileceğimizi birlikte bulmaya çalışacağız.

Sunum Düzeyi: Genel

Süre: 30 Dk.

İdris TURGUT

Link: meet.google.com/stg-npuu-kzk

İnternet; görmeden bakmak, seslenmeden konuşmak, yorulmadan hareket etmektir.

Yaşamı kolaylaştıran dijital aletler yavaş yavaş yaşamın kendisi mi olmaya başlıyor?

İnternetin büyülü dünyası kara deliğe dönüşür mü?

Sağlıklı internet kullanımı ile  kastedilen nedir?

Aileler internet kullanımına ilişkin etkili neler yapabilir?

Sorularına sizler de çözüm arıyorsanız atölyemize bekliyoruz.

Sunum Düzeyi: Genel

Süre: 30 Dk.