MEF Lisesi (Ulus)

Matematik

Bölüm Çalışmalarının Genel Amacı

Toplumsal değişim ve buna bağlı olarak gelişimin hız kazandığı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayatımızı yakından etkilediği çağımızda, başta teknoloji alanındaki gelişmeler olmak üzere hayatımızda yaşanan bu değişimlerin ortaya çıkardığı yeni problemlerin çözümü için; matematiğe değer veren, matematiksel düşünme gücü gelişmiş, matematiği modelleyebilen, problem çözmede kullanabilen bireyler yetiştirmek istiyoruz. Bu nedenle öğrencilerimizin matematiksel yeteneklerini geliştirmeyi, eleştirel düşünebilmelerini, teknolojiyi değişik alanlarda kullanabilmelerini, problem ve grafikleri analiz etmelerini öğrendikleri matematik bilgi ve matematiksel becerilerini günlük yaşamlarına transfer edebilmelerini ve farklı disiplinlerde kullanabilmelerini sağlamak temel amacımızdır.

Matematik Bölümü olarak öğrencilerimizin

  • Matematikle uğraşmaktan zevk alan,
  • Matematikte özgüven duyabilen,
  • Bir problemi çözerken sabırlı olma becerisi geliştiren,
  • Matematikle ilgili konuları tartışabilen,
  • Gerçek hayatta matematiğin öneminin farkında olabilen.
  • Matematik kültürünü hayatına uygulayabilen,
  • Matematiğin bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkıda bulunduğunu düşünen,
  • Matematiğin kişinin yaratıcılığını ve estetik anlayışını geliştirdiğine inanan,
  • Matematiğin, mantıksal kararlar vermeye katkıda bulunduğuna inanan,
  • Matematiğin, zihinsel gelişime olumlu etkisi olduğunu düşünen bireyler olarak mezun olmaları hedeflenir.

Ders Sırasında Öğrencinin Dikkat Edeceği Noktalar

Öğrencilerimizden ders sırasında, tüm materyallerini (defter, kitap, ders fasikülü vb.) eksiksiz olarak yanlarında bulundurmalarını, dikkatle dersleri dinleyip not tutmalarını, derse odaklanarak aktif katılım sağlamalarını bekliyoruz. Yapılan matematik dersinden verim alabilmeleri için evde düzenli çalışmalarını ve aldıkları notları gözden geçirerek, yani günlük tekrar yaparak derse hazırlıklı gelmelerini, kendilerine verilen sorumlulukları zamanında yerine getirmelerini ve konuları pekiştirmeye yönelik soru çözmelerini öneriyor ancak bu şekilde başarılarını arttırabileceklerine inanıyoruz.

Anlatılan konuya ait anlaşılamayan kazanımların, yapılamayan ödevlerin mutlaka sorgulanmasının kalıcı öğrenme için son derece önemli olduğunu hatırlatırız. Matematik dersinin değerlendirilmesinde öğrencilere her iki yarıyılda da 2 yazılı  sınav uygulayacak ve   2 performans notu vereceğiz.

Performans notları verilirken; öğrenci davranış takip formu (derse geç kalma ve derse devam, ders içi araç gereçleri yanında bulundurma , dersi dinleme ve katılım , derste not tutmak, ders ortamına uygun davranmak) ödevler ve performans görevlerinin değerlendirmeleri zümre öğretmenleri tarafından belirlenen oranlarda dikkate alınacağı için öğrencilerimize bu kriterlere uygun çalışmalar yapmalarını öneriyoruz.

Bölümün Derslerine Çalışırken İzlenebilecek Yöntemler

Matematik dersi, öğrencilerin en zorlandığı derslerden biridir. Uluslararası ve ulusal sınav sonuçları bu durumu net bir şekilde ortaya koymaktadır. Matematiğe önyargı ile yaklaşan ve yapamayacağına inanan öğrenciler çok çalışsalar bile matematiği anlayamadıkları hissine kapılıp stres yapmaktadırlar. Bunun sonucu olarak da anlamadığına inanıp çalışmayı bırakırlar.Öğrencilerimize yapabileceklerine inanarak çalışmaya başlamalarını ve yapamadıkları sorular ile anlayamadıkları kazanımları öğretmenleri ve sınıf arkadaşları ile paylaşmalarını öneriyor bu şekilde destek alarak sorunu aşabileceklerine inanıyoruz.

Matematiksel kavramları öğrenirken kavramların birbiri ile olan benzerlik ve farklılıklarının ele alınması , soru çözümlerinde farklı koşullarda sonucun nasıl değişeceğinin düşünülmesi kalıcı ve anlamlı öğrenmeyi sağlayacaktır. Bazı öğrencilerimizin konuya ait temel kazanımları öğrenmeden soru çözmeye başlamaları ve soru çözerek konu öğrenebilecekleri düşüncesinde olmaları zorlanmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle öncelikle konuya ait temel kavramların tam öğrenilmesi, işlem becerilerinin geliştirilmesi ve sık tekrar yapılmasının önemini vurgulamak istiyoruz.

Öğrencilerimize anlayamadıkları konular ve yapamadıkları ödevler için her hafta planlı olarak yapılan etüt ve ek çalışmalara katılmalarını öneriyor ve böylelikle akademik gelişimlerini arttıracaklarına inanıyoruz.

Bölümde Gerçekleştirilen Faaliyetler

  • MEF Fen ve Teknoloji Lisesi Ortaokullar Arası Proje Yarışması çalışmaları yürütülmesi,
  • TÜBİTAK Ortaöğretim Araştırma Projeleri yarışması katılımı,
  • Türkiye Zeka  Vakfı  Yarışmalarına  katılım,
  • İstanbul Bilim Olimpiyatları katılımı,
  • Uluslararası ASMA (American Scholastic Mathematics Association – Amerikan Skolastik Matematik Derneği) matematik yarışmalarına  katılım,
  • Kanada Waterloo Üniversitesi matematik bölümü bünyesinde  CEMC  ( Centre for Education in Mathematics and Computing) tarafından düzenlenen Pascal, Cayley ve Fermat matematik yarışmalarına katılım,
  • Uluslararası Kanguru Matematik yarışması katılımı,
  • Diğer Okullar tarafından açılacak yarışmalara katılım,
  • MEF Bilim Bülteni (Matematik-Fen Bilimleri Eşgüdüm Çalışması)
  • Sosyal Sorumluluk projelerine katkı (Kardeş okul projesi matematik oyunları etkinlikleri)

Gezi ve Etkinlikler

  • Şehir içi gezi planlamaları; İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi  Müzesi Gezi Gözlem Etkinliği (Matematik-Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Eşgüdüm Çalışması)
  • Şehir dışı  gezi planlamaları; Şirince Matematik Köyü Gezi-Gözlem Etkinliği (Matematik ve Fen Bilimleri Bölümleri Eşgüdüm Çalışması)
  • 14 Mart Dünya Pi Günü Etkinlikleri kapsamında   “Pi Afiş Tasarım Yarışması” açılması,
  • “Sanatın Matematik ile İlişkisi”  ( Matematik ve  Görsel Sanatlar Bölümleri Eşgüdüm Çalışmaları)
  • Büyüklerimize vefa ve saygı  içeriğinde  Darülaceze Ziyareti yapılması,

Kulüpler

  • Matematik Proje Kulübü
  • Akıl Oyunları Kulübü

Mathematics

General Purpose of Departmental Studies

In our age, where social change and development accelerate and information and communication technologies closely affect our lives, we want to raise individuals who value mathematics, have developed mathematical thinking, can model mathematics, and use mathematics in problem solving in order to solve new problems arising from these changes in our lives, especially developments in the field of technology. For this reason, our main goal is to enable our students to develop their mathematical abilities, to think critically, to use technology in different fields, to analyse problems and graphs, to transfer the mathematical knowledge and mathematical skills they have learned to their daily lives and to use them in different disciplines.

As the Department of Mathematics

We aim to 

  • ensure tha tstudents  enjoy doing maths,
  • help students build self-confidence in maths,
  • develop the ability to be patient when solving a problem,
  • help help students discuss issues related to mathematics,
  • help students be aware of the importance of mathematics in real life.
  • help students apply mathematics culture to life,
  • encourage students to think that mathematics contributes to scientific and technological development,
  • show that mathematics develops one’s creativity and aesthetic understanding,
  • demonstrate that mathematics contributes to making logical decisions,
  • help students become individuals who think that mathematics has a positive effect on mental development.

Expectations from

We expect our students to have all their materials (notebooks, books, course fascicles, etc.) with them during the lesson, to listen carefully to the lectures, to take notes, to focus on the lesson and to participate actively. In order to get efficiency from the mathematics lesson, we recommend that they work regularly at home and come to the lesson prepared by reviewing the notes they have taken, that is, by doing daily repetition, fulfilling the responsibilities assigned to them on time and solving questions to reinforce the subjects, but we believe that they can increase their success only in this way.

We remind you that it is extremely important for permanent learning to question the incomprehensible achievements and homework that cannot be done. In the evaluation of the mathematics course, we will give 2 written exams and 2 performance grades to the students in both semesters.

While assigning performance grades; student behaviour tracking form (being late for class and attendance, keeping the in-class tools with them, listening and participating in the lesson, taking notes in the lesson, behaving appropriately in the lesson environment), homework and performance tasks will be taken into account in the ratios determined by the teachers, so we recommend our students to work in accordance with these criteria.

Methods to be followed while studying the courses of the department

Mathematics is one of the most difficult subjects for students. International and national exam results clearly reveal this situation. Students who approach mathematics with prejudice and believe that they cannot do it, even if they work hard, they feel that they cannot understand mathematics and stress. As a result of this, they believe that they do not understand and stop studying. We recommend our students to start studying by believing that they can do it and to share the questions they cannot do and the gains they cannot understand with their teachers and classmates, and we believe that they can overcome the problem by getting support in this way.

While learning mathematical concepts, considering the similarities and differences of concepts with each other, thinking about how the result will change under different conditions in question solutions will provide permanent and meaningful learning. The fact that some of our students start solving questions without learning the basic gains of the subject and think that they can learn the subject by solving questions causes them to have difficulties. For this reason, we would like to emphasise the importance of learning the basic concepts of the subject completely, developing processing skills and frequent repetition.

We recommend our students to participate in planned studies and additional studies every week for the subjects they cannot understand and the homework they cannot do, and we believe that this will increase their academic development.

Activities Carried Out in the Department

  • Carrying out the MEF Science and Technology High School Secondary Schools Project Competition,
  • Participation in TUBITAK Secondary Education Research Projects competition,
  • Participation in Turkish Intelligence Foundation Competitions,
  • Istanbul Science Olympics participation,
  • Participation in international ASMA (American Scholastic Mathematics Association) mathematics competitions,
  • Participation in Pascal, Cayley and Fermat mathematics competitions organised by CEMC (Centre for Education in Mathematics and Computing) within the mathematics department of the University of Waterloo, Canada,
  • Participation in the International Kangaroo Maths competition,
  • Participation in competitions organised by other schools,
  • MEF Science Bulletin (Mathematics-Science Coordination Study)
  • Contribution to Social Responsibility projects (Sister school project maths games activities)
  • Excursions and Events
  • In-city excursion planning; Islamic Science and Technology History Museum Excursion Observation Activity (Coordination with Science and Social Sciences Departments )
  • Out-of-town trip planning; Şirince Mathematics Village Trip-Observation Activity (Coordination with  Science Departments)
  • Opening of “Pi Poster Design Competition” within the scope of 14 March World Pi Day Activities,
  • “The Relationship of Art with Mathematics” (Coordination with  Visual Arts Departments)
  • Visiting Hospice in the context of loyalty and respect for our elders,

Clubs

  • Mathematics Project Club
  • Mind Games Club

Bizi Takip Edin

InstagramLinkedinYouTube