MEF Lisesi (Ulus)

Edebiyat

Edebiyat Öğretiminde Temel Yaklaşımımız
Okuma alışkanlığı kazanmamış bir toplumun, çekici bir görsel teknoloji bombardımanıyla (tv, bilgisayar, cep telefonu vs.) karşı karşıya olan gençlerine anadillerinde yetkin olmayı, araştırmayı, düşünmeyi, düşünce üretmeyi; onları kültürlerini bilen, üretken, sorumlu birer vatandaş ve birey yapmayı nasıl başarabiliriz?

Biz bölüm olarak olarak öncelikle bu temel soruya yanıt arıyoruz. Ayrıca Edebiyat dersinin aydınlatıcı, farkındalığı artırıcı yönünü iyice ortaya çıkaran, farklı kültürleri tanıtan ve onlara hoşgörüyle bakılabilmesini sağlayan bir yöntemle eğitilen gençlerin, ülkelerini ve dünyayı seveceklerine, okumayı ve düşünmeyi bir gereksinim olarak yaşamlarına yerleştireceklerine, gerek mesleklerinde gerekse özel yaşamlarında bu yıllarda kazandıkları altyapıyla mutluluğu yakalayabileceklerine inanıyoruz.

Amacımız

  • Öğrencilerimizin kişisel görüşlerini ortaya koyabilmesi,
  • Bağımsız olarak eleştiri yapabilmesi,
  • Düşüncelerini hem yazılı hem sözlü olarak mantıksal bir akış içinde sunabilme ve bu düşünceleri uygun örneklerle destekleyebilme becerisi kazanması,
  • En önemlisi de öğrencilerimizin kendilerini daha iyi tanımaları, yaşadıkları çevreye ve topluma karşı duyarlıklar kazanmasıdır.
  • Okulumuzda en çok üzerinde durduğumuz konulardan biri öğrencilerimizin okuma alışkanlığını kazanmalarıdır. Katılıp yorum yapmaları öğrencileri kitap okuma ve inceleme eyleminde yüreklendirmektedir.

Edebiyat Öğretiminin Temel Dayanağı

  • Öğrenciyi merkeze alan ünite kitapçıkları ve seçkiler
  • Edebiyat terminolojisinin, tür ve türün teknik bilgilerinin ve seçkin örneklerinin verilmesi
  • Bilgilerin pekiştirilmesi ve uygulamanın etkinleştirilmesi için seçilen eserlerin okutulması ve incelenmesi
  • Eserler üzerine bireysel sunum, bireysel sözlü eleştiri, yapılandırılmış tartışma gibi sözlü çalışmaların yapılması,
  • Edebi eleştiri (commentary), edebi makale (essay) gibi yazılı çalışmalar sistemin temelini edebi eserlerle ilgili yazılan yazılarda aşağıda yer alan değerlendirme ölçeğimizi kullanıyoruz:

A: Alıntı veya eser hakkında bilgi ve metin ya da eserin anlaşılması
B: Yorumlama ve Kişisel Yanıt
C: Edebi Farkındalık
D: Sunum
E: Dilin Akademik Kullanımı

Ders Sırasında Öğrencinin Dikkat Edeceği Noktalar:
Türk Dili ve Edebiyatı dersinde her dönemde toplam 2 erişi uyguluyoruz. 11. ve 12. sınıflarımızda TM ağırlıklı bölüm tercih eden öğrencilerimiz için ayrıca 2 Seçmeli Türk Dili ve Edebiyatı sınavı yapılmaktadır. Her ders için 2’şer performans notu veriyoruz. Öğrencinin bir performans notu tamamen ders araç gereçlerinin getirilmesi, verilen ödevlerin yapılması ve incelenen kitaplarla ilgili sunumlarının değerlendirilmesi, öğrencilerin sınıf içinde ve dışında gerçekleştirdiği yazma çalışmalarından alınan ortalamadır. Diğer performans notu ise öğrencinin derse katılımı ve derse ilgisiyle bağlantılı olarak oluşan performans notuyla belirlenir. İncelenecek kitaplar çok önemlidir, çünkü her dönem 1 performans notunun %80’ini incelenen kitaplarla ilgili yapılan çalışmalar belirlemektedir.

Bölümün Derslerine Çalışırken İzlenebilecek Yöntemler:
Türk Dili ve Edebiyatı dersleri için öğrencinin istikrârlı olması çok önemlidir. Konular bir zincirin halkası gibi birbirine bağlı olduğu için herhangi bir konudaki eksiklik, diğer konunun anlaşılmamasına neden olur. Böyle bir durum söz konusu olduğunda öğrencinin bireysel etüt çalışmasına katılarak eksiğini kapatması çok önemlidir. Öğrencilerimizin zorlandığı diğer bir nokta da kitap incelemesi çalışmasıdır. Öğrencilerimizin düzenli olarak süreli bir yayını, gazeteyi ve dergiyi takip etmeleri kültürel ve sosyal gelişimleri açısından çok önemlidir. Yazma konusundaki becerilerini geliştirmeleri için kitap okumalarını ya da günlük tutmalarını, eleştiri yazmalarını öneririz.

Bölüm Kapsamındaki Kulüpler:
MEF Lisesi Okuma Atölyesi, Sine-Sanat Kulübü Edebiyat bölümü öğretmenlerinin danışmanlığını yürüttüğü kulüplerdir.

Literature

Our Basic Approach in Literature Teaching

How can we make the young people of a society that has not acquired the habit of reading, who are faced with an attractive visual technology bombardment (TV, computer, mobile phone, etc.), to be competent in their mother tongue, to research, to think, to produce ideas; how can we succeed in making them productive, responsible citizens and individuals who know their culture?

As a department, we are primarily looking for an answer to this fundamental question. In addition, we believe that young people who are educated in a way that brings out the enlightening and awareness-raising aspect of the literature course, introduces different cultures and enables them to look at them with tolerance, will love their country and the world, will place reading and thinking as a necessity in their lives, and will be able to achieve happiness both in their professions and in their private lives with the infrastructure they have gained in these years.

Our aim

  • Students will be able to express their personal views,
  • Ability to criticise independently,
  • To be able to present his/her thoughts both orally and in writing in a logical flow and to gain the ability to support these thoughts with appropriate examples,
  • The most important thing is that our students get to know themselves better and gain sensitivity towards the environment and society they live in.
  • One of the issues we emphasise most in our school is that our students acquire the habit of reading. Their participation and comments encourage students to read and analyse books.

The Basic Basis of Literature Teaching

  • Student-centred unit booklets and selections
  • Giving the terminology of literature, genre and genre technical information and distinguished examples
  • Reading and analysing the selected works in order to reinforce the knowledge and to activate the application
  • Oral work on the works such as individual presentation, individual oral criticism, structured discussion,
  • We use the following grading scale to evaluate written work such as literary criticism (commentary), literary essays (essay) and essays on literary works that form the basis of the system:

A: Knowledge of the quotation or work and understanding of the text or work

B: Interpretation and Personal Response

C: Literary Awareness

D: Presentation

E: Academic Use of Language

Points to be considered by the student during the lesson:

In the Turkish Language and Literature course, we apply a total of 2 exams in each semester. In our 11th and 12th grades, there are also 2 Elective Turkish Language and Literature exams for our students who prefer TM-weighted departments. We give 2 performance grades for each course. One performance grade is the average of the students’ bringing the course materials, completing the homework assignments, evaluating the presentations of the books examined, and the writing activities carried out by the students inside and outside the classroom. The other performance grade is determined by the student’s participation and interest in the course. The books to be analysed are very important, because 80% of the performance grade each semester is determined by the work done on the books analysed.

Methods to be followed while studying the courses of the department:

For Turkish Language and Literature courses, it is very important for the student to be stable. Since the subjects are interconnected like the links of a chain, the deficiency in any subject causes the other subject not to be understood. In such a case, it is very important for the student to make up the deficiency by participating in individual study. Another point where our students have difficulty is the book review study. It is very important for our students to regularly follow a periodical, newspaper or magazine in terms of their cultural and social development. In order to improve their writing skills, we recommend that they read books or keep a diary and write criticism.

Clubs that Turkish and Literature Department offers:

MEF High School Reading Workshop, Cine-Art Club are the clubs supervised by the Literature Department teachers.

Bizi Takip Edin

InstagramLinkedinYouTube