Ana-Babalar Okulda
Açılış Konuşması
21. YY’da Online Hayatta Ebeveyn Olmak
Dr. Melike ACAR MEF Üniversitesi Öğr. Üyesi
25 Kasım 2020, 20.00-20.30
Link: meet.google.com/bng-brxm-kvu
Eşgüdümlü Sunumlar | 20.40-21.20
Özlem ÇURAKİ OYMA
Psikolojik Danışman
25 Kasım 2020
Saat : 20.40-21:20
Link: meet.google.com/tph-gmsi-giw
Bazen çocuklarımızın aniden sorduğu bir soru ile “Cinselliği nasıl anlatmalıyız?” sorusunu düşünmeye başlarız. Konu cinsellik olduğunda anne babaların bu sorulara doğru yanıt verebilmesi için doğruları bilmesi oldukça önemli. Bu atölyede “Çocuklarla cinsellik konuşulmalı mı? Nasıl konuşulmalı? Çocuklara neyi, ne kadar anlatmalı? Hangi yaşa, ne kadar bilgi verilmeli?” sorularına yanıt arayacağız ve çocukların yaş düzeylerine uygun bilgi aktarımını nasıl yapacağımızı paylaşacağız.
Sunum Düzeyi : Anaokulu – 4. Sınıf
Sunum Süresi : 30 dk.
Merve DAVAS
Psikolojik Danışman
25 Kasım 2020
Saat :20.40-21:20
Link: meet.google.com/bti-zuug-bgc
Derler ki kuşlar uçar, balıklar yüzer; çocuklar oyun oynar. İşte bu kadar doğaldır çocuklar için oyun… Çocukların ilk ana dilleri oyundur. Peki ama çocuklar oyunlarıyla kendilerini nasıl ifade ederler? Çocuklar için oyuncakların özel bir anlamı var mıdır? Çocuklar hangi oyuncaklar ile oynamalı ya da oynamamalıdır? Hangi yaş grubu tablette ne tür oyunları, ne kadar süre oynayabilir?
Biz yetişkinler oyun oynar mıyız? Oyun oynamayı biraz da çocuklukta bırakmış olan ebeveynler olarak çocuklarımızın oyunlarına nasıl dahil olabiliriz? Çocuklar ile olan ilişkimizi oyunlar aracılığı ile güçlendirebilir miyiz?
Bu atölyede “çocukluğun varolmayan ülkesi” oyuna doğru bir yolculuk yapacağız.
Sunum Düzeyi: Anaokulu-İlkokul
Sunum Süresi: 30 dk.
Öykü YAVUZER
Psikolojik Danışman
25 Kasım 2020
Saat : 20.40-21:20
Link: meet.google.com/cpt-zjgn-amr
Anne ve babaların çocuklarını yetiştirirken uzun vadeli hedefi, çocuklarının özgüveni yüksek, kendisini yönetebilen, sorumluluk sahibi ve mutlu bireyler olmalarıdır. Ergenlik dönemindeki çocuk ve gençlerin görevlerini yerine getirme ve kendilerini organize etme konusunda çoğu zaman zorlandıkları bir gerçektir. Sorumluluk bilincinin gelişmemesi hem aile içi ilişkileri hem de çocuğun okul başarısını olumsuz etkileyebilmektedir. Peki, ebeveynler olarak çocuklarımızı sorumluluklarını yerine getirme ve öz denetim süreçleri konusunda nasıl desteklemeli ve yönlendirmeliyiz?
Sunumda ergenlik dönemindeki çocuk ve gençlerin sorumluluk becerilerini geliştirmelerine yönelik yaklaşımları paylaşacağız.
Sunum düzeyi: Ortaokul-Lise
Süre: 30 dk
Ece GÜLER
Psikolojik Danışman
25 Kasım 2020
Saat : 20.40-21:20
Link: meet.google.com/uej-pdec-hko
Meditasyon, Latince meditatio kelimesinden türetilmiş, sözcük anlamıyla birçok Batı dilinde “derin düşünme” anlamına gelmekte olan bir terim olup sözlüklerde, “kişinin iç huzuru, sükûnet, değişik şuur halleri elde etmesine ve öz varlığına ulaşmasına olanak veren, zihnini denetleme teknikleri ve deneyimlerine verilen ad” olarak tanımlanır.
Günlük yaşantımız içerisinde yoğunluğumuz, stresli yaşantılarımız, keyif aldığımız anlar birbiri ardına sürüp gidiyor. Bu zamanların bazılarında alışkanlıklardan yola çıkarak adımlarımızı otomatikleştirilmiş şekilde atabiliyoruz. “Şu anda” bulunma ihtiyacımız maalesef karşılanmıyor. İşte bu noktada farkındalık devreye giriyor. Çünkü insan şu anda her ne yapıyorsa, dikkatini tümüyle ona verdiğinde mutlu oluyor. Meditasyon tam da şu ana ve buraya varmanın en kolay yollarından biri.
Bu atölyede meditasyon yapmaya başlamak isteyen ya da meditasyonu merak eden velilerimiz için yönlendirilmiş bir senaryo ile uygulama yapıyor olacağız.
Sunum Düzeyi : Tüm Düzeyler
Süre: 30 Dk
Gizem AYGEN
Psikolojik Danışman
25 Kasım 2020
Saat : 20.40-21:20
Link: meet.google.com/cfq-kmys-jym
Ergenlik dönemi, fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal birçok değişim ve gelişimi içeren, çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Ergen anne-babalarının en çok zorlandıkları konulardan biri de çocuklarıyla etkili iletişim (ergenin dili) kurmaktır. Ergenliğin tanımı, ergenlerin beyin gelişimi ve bu süreçte onların gelişimine katkı sağlayacak aile tutumlarını paylaşacağımız sunumumuza bekliyoruz.
Sunum düzeyi:Ortaokul – Lise
Süre: 30. Dk
Burcu KARA
Psikolojik Danışman
25 Kasım 2020
Saat : 20.40-21:20
Link: meet.google.com/ecq-kwys-dyd
Yaşam içerisinde sayısız duygu ve düşünceye ev sahipliği yapan zihnin çalışma prensipleri ve günlük yaşam olaylarının yorumlanma süreçlerine dair bir farkındalık çalışması: William Shakespeare’in de ifade ettiği gibi, ‘Düşüncelerin neyse hayatın da odur, hayatın gidişini değiştirmek istiyorsan düşüncelerini değiştir.’
Anne-baba olma süreci öncesinde, çocukluk, ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde zihnimizi sarıp sarmalayan toplumsal öğrenmelerimizi, kendi anne-babamıza yönelik algılarımızı ve bu deneyimlerin ‘bugün’ü yaşama halimizi şekillendirdiği gerçeğinden hareketle; kendi çocukluk, gençlik yaşantımızda baskın olan iç sesleri keşfedebilmek, davranışlarımızı oluşturan düşünceleri fark edebilmek için buluşacak ve bunların ebeveynlik tutumlarımızı nasıl etkilediğini paylaşacağız.
Sunum Düzeyi : Genel
Sunum Süresi : 30.dk
Gülfidan KEMENT NİKBAY
Psikolojik Danışman
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı
25 Kasım 2020
Saat : 20.40-21:20
Link: meet.google.com/mbg-mgie-mjf
Pandemi sürecinde, yoğun koşuşturmalar ve telaş içinde yaşadığımız endişeleri fark edebiliyor muyuz, çocuklarımıza bu duygularımızı hangi yoğunlukta transfer ediyoruz? Endişe ve telaşın yoğun yaşandığı şu günlerde çocuklarımızı nasıl destekleyebiliriz ve bu durumu dert olmaktan nasıl çıkarabiliriz? Çocuklarımızın başarılı olmasını isterken onları birey olarak kabul edebiliyor muyuz?
Bu sunumda kaygı ve korkularla var olma çabası ile bu duygularla barışık, kabul edici duyguları nasıl geliştirebileceğimizi birlikte bulmaya çalışacağız.
Sunum Düzeyi: Genel
Süre: 30 Dk.
İdris TURGUT
Psikolojik Danışman
25 Kasım 2020
Saat : 20.40-21:20
Link: meet.google.com/stg-npuu-kzk
İnternet; görmeden bakmak, seslenmeden konuşmak, yorulmadan hareket etmektir.
Yaşamı kolaylaştıran dijital aletler yavaş yavaş yaşamın kendisi mi olmaya başlıyor?
İnternetin büyülü dünyası kara deliğe dönüşür mü?
Sağlıklı internet kullanımı ile kastedilen nedir?
Aileler internet kullanımına ilişkin etkili neler yapabilir?
Sorularına sizler de çözüm arıyorsanız atölyemize bekliyoruz.
Sunum Düzeyi: Genel
Süre: 30 Dk.